Αννίτα Ζάχου – Σεμινάριο: Βασικές Αρχές Γευσιγνωσίας Παρθένων Ελαιολάδων
Ανακαλύπτουμε το βασικό συστατικό της διατροφής μας, το προϊόν που βάζουμε στο τραπέζι μας καθημερινά για όλη τη ζωή μας, το Ελαιόλαδο!
Μαθαίνουμε πως να δοκιμάζουμε το ελαιόλαδο και πως να αποφεύγουμε την απάτη και τη νοθεία.
Το ελαιόλαδο είναι η κορωνίδα της Μεσογειακής Διατροφής και βασικό συστατικό της καθημερινής μιας διατροφής προσφέροντας απλόχερα τα πολλαπλά του οφέλη για την υγεία αλλά και τη μοναδική του γεύση. Είναι ένας φυσικός “χυμός” που αποτελεί το πιο υγιεινό άρτυμα, ικανό να νοστιμέψει κάθε μαγειρική μας δημιουργία.
Είναι όμως είναι όλα τα ελαιόλαδα ίδια; Προσφέρουν όλα οφέλη για την υγεία και έχουν καλή γεύση; Ταιριάζουν όλα τα ελαιόλαδα με όλα τα φαγητά; Πόσο σίγουρος/η είσαι ότι ξέρεις να επιλέγεις ποιοτικό ελαιόλαδο και να το χρησιμοποιείς σωστά στην κουζίνα σου; Πόσο καλά γνωρίζεις αν ο τενεκές που μπορεί να αγοράζεις ανταποκρίνεται στα χρήματα που πληρώνεις και αν είναι ασφαλής για την υγεία σου;
Τελευταία βιώνουμε εξωπραγματικές αυξήσεις στο ελαιόλαδο, τι πραγματικά συμβαίνει και πώς θα προστατευτούμε από τη νοθεία;
Αυτό το σεμινάριο έχει σκοπό να σου δώσει όλες εκείνες τις πληροφορίες που χρειάζεται να γνωρίζεις για να:
- δοκιμάζεις το ελαιόλαδο και να αναγνωρίζεις τα χαρακτηριστικά του
- επιλέγεις ποιοτικό ελαιόλαδο για εσένα, την οικογένειά σου ή την επιχείρησή σου
- ταιριάζεις τις διαφορετικές του ποικιλίες με το φαγητό και να δημιουργείς μοναδικά πιάτα
- μαγειρεύεις με αυτό σωστά διατηρώντας τις ωφέλιμες ιδιότητες του για την υγεία
- το αποθηκεύεις με τέτοιο τρόπο ώστε να διατηρεί τις θετικές ιδιότητές του για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα
Ενότητες Σεμιναρίου:
- Παραγωγική διαδικασία ελαιολάδου.
- Ποιοτικά χαρακτηριστικά ελαιολάδου και κατηγορίες.
- Βασικές αρχές οργανοληπτικής ανάλυσης – πως δοκιμάζουμε ελαιόλαδο.
- Γευσιγνωσία 5 φρέσκων εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων διαφορετικών ποικιλιών καθώς και ελαττωμάτων.
- Μαγειρική και Ελαιόλαδο. Πώς χρησιμοποιούμε το ελαιόλαδο στη μαγειρική και πως το ταιριάζουμε με διαφορετικά φαγητά και γλυκά. Δοκιμή κάποιων εδεσμάτων με διαφορετικό ελαιόλαδο.
- Τα οφέλη του ελαιολάδου για την υγεία & την ομορφιά.
- Αποθήκευση & Συντήρηση Ελαιολάδου.
- Μύθοι και αλήθειες για το ελαιόλαδο.
Περιλαμβάνονται:
- Πιστοποιητικό παρακολούθησης (στο τέλος του σεμιναρίου)
Διάρκεια: 4 ώρες
Κόστος: 48 ευρώ / άτομο
Εισηγήτρια Σεμιναρίου
Η Αννίτα Ζάχου είναι γεωπόνος, εμπειρογνώμων δοκιμάστρια παρθένων ελαιολάδων διπλωματούχος του Πανεπιστημίου Jaen Ισπανίας, τεχνικός σύμβουλος παραγωγής και διασφάλισης ποιότητας ελαιολάδου, σύμβουλος ελαιοτουρισμού, holistic life & wellness coach, κριτής σε διεθνείς διαγωνισμούς ελαιολάδου, αρθρογράφος και εκπαιδεύτρια ενηλίκων. Είναι επίσης η host του podcast «Ελαίας έλαιον», του πρώτου στην Ελλάδα αφιερωμένου στο Ελαιόλαδο, στην πλατφόρμα www.pod.gr του Σταύρου Θεοδωράκη.
Το 2018 αποφάσισε να αφήσει την Αθήνα και μια καριέρα σε πολυεθνική και να μετακομίσει στη Μύκονο όπου ίδρυσε τη Mykonos Olive Oil Tasting. Μια πρωτοπόρο εταιρεία η οποία με την υψηλή αισθητική και το μοναδικό πρόγραμμα ελαιογνωσίας που δημιούργησε άνοιξε το δρόμο για τον εναλλακτικό ελαιοτουρισμό. Την ελαιογνωσία δηλαδή σε τουριστικά μέρη της χώρας που δεν φημίζονται για την παραγωγή ελαιολάδου αλλά δέχονται μεγάλο όγκο επισκεπτών. Η Mykonos Olive Oil Tasting προσφέρει εκπαιδευτικά σεμινάρια πάνω στη γευσιγνωσία & γαστρονομία του ελαιολάδου, τη Μεσογειακή Διατροφή, την Ολιστική Υγεία και Ευεξία σε επισκέπτες από το εξωτερικό, επαγγελματίες της εστίασης, και παιδιά στη Μύκονο αλλά και σε όλη την Ελλάδα.
Σκοπός της Αννίτας είναι να μοιραστεί τη γνώση και την εμπειρία της για την αξία, την ποιότητα, τη σωστή επιλογή και τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου και της Μεσογειακής Διατροφής δημιουργώντας πρεσβευτές τους σε διάφορα μέρη του κόσμου. Πιστεύει πως το να μάθει κάνεις να δοκιμάζει και να αξιολογεί το ελαιόλαδο είναι μια από τις σημαντικότερες γνώσεις που μπορεί να προσφέρει στον εαυτό του διότι το ελαιόλαδο δεν είναι μόνο το πιο σημαντικό καθημερινό διατροφικό αλλά και μαγειρικό συστατικό της κουζίνας μας αλλά και ένα μοναδικό ελιξίριο υγείας, ομορφιάς και ευεξίας.
Λόγω του Covid-19, οι εμπειρίες των αγροκτημάτων είναι διαφορετικές φέτος. Ακολουθούμε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, αλλά και τους περιορισμούς που καθορίζονται από τα αγροκτήματα!
Επιπλέον πληροφορίες
Είδος αγροκτήματος / χώρου - Αστικός χώρος
Δραστηριότητες - Γευσιγνωσία / Δοκιμή Προϊόντων, Εργαστήρια
Περιοχή - Αττική
Χορηγοί - Υποστηρικτές
Χορηγοί - Υποστηρικτές
Ημερομηνία και Ώρα
24/02/2024 @ 15:00