Aetheleon
- Vegan
- Βιοδυναμική Γεωργία
- Βιολογική Γεωργία
- Δωρεάν Δείγματα / Δοκιμή προϊόντων
- Επισκέψεις σχολείων
- Ξενάγηση
- Οργάνωση Σεμιναρίων
- Παραγωγική κατεύθυνση - Προϊόντα
- Περμακουλτούρα
- Πικ Νικ
- Πιστοποιήσεις - Πρακτικές
- Συλλογή από το κτήμα
- Υπηρεσίες - Δραστηριότητες
- Φαρμακευτικά & Αρωματικά φυτά
- Κεντρική Μακεδονία
Η περιπέτειά μας ξεκίνησε όταν ερωτευτήκαμε τα αρωματικά φυτά και τα αιθέρια έλαια. Γίναμε μια παρέα – πολυεργαλείο με οδηγό τον Μιχάλη, συνοδηγό την Αναστασία και επιβάτες τα αδέρφια μας, τα ανίψια και λίγους καλούς φίλους, που μας στηρίζουν με τις ιδέες και τα χέρια τους.
Τι φυτά θα συναντήσετε στον αγρό μας;
Πολλή ελληνική ρίγανη. Της έχουμε αδυναμία επειδή έχει μοναδικές ιδιότητες που στηρίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Αυτό ήταν γνωστό από την αρχαιότητα, σήμερα όμως υπάρχουν και πολλές επιστημονικές έρευνες που το αποδεικνύουν.
Θα βρείτε όμως και λεβάντα, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, διάφορα αυτοφυή όπως σπαθόχορτο, χαμομήλι, λεμονοθύμαρο και πολλά άλλα που δοκιμάζουμε για τα μελλοντικά μας σχέδια.
Γιατί εστιάσαμε στην παραγωγή αιθερίων ελαίων;
Στην Ελλάδα έχουμε περίπου 1700 είδη αρωματικών φυτών, κι όμως δεν βρίσκαμε στην αγορά καλής ποιότητας αιθέρια έλαια ελληνικής προέλευσης. Έτσι αποφασίσαμε να τα φτιάξουμε μόνοι μας. Διαβάσαμε, συμβουλευτήκαμε ειδικούς και απ’ ό,τι φαίνεται κάτι καταφέραμε σιγά σιγά.
Σήμερα διαθέτουμε επιπλέον μια σειρά από βρώσιμα ανθόνερα καθώς και προϊόντα με βάση υψηλής ποιότητας και θεραπευτικής αξίας ελαιόλαδο και αιθέρια έλαια.
Πότε γίνεται η συλλογή και η απόσταξη;
Όταν οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές και η ανάπτυξη των φυτών στο κατάλληλο σημείο για να έχουμε την καλύτερη ποιότητα σε αιθέριο έλαιο και ανθόνερο/hydrosol. Περιμένουμε μέρα με τη μέρα λοιπόν τη ρίγανη κάθε Ιούλιο, τη λεβάντα κάθε Ιούνιο, το φασκόμηλο κάθε Απρίλιο, το δεντρολίβανο κάθε Νοέμβριο.
Αυτό σιγά σιγά το μαθαίνουμε με την εμπειρία, αλλά μας βοηθάνε και εφαρμογές γεωργίας ακριβείας που καταγράφουν την σύνθεση συγκεκριμένων χημικών ενώσεων στα φυτά καθώς αυτά αναπτύσσονται. Μας βοηθάνε επίσης οι φίλοι πλέον ερευνητές που μελετάνε την ανάπτυξη των φυτών μας και τους παράγοντες που την επηρεάζουν.
Η απόσταξη γίνεται πάντοτε αμέσως μετά τη συγκομιδή, την ίδια μέρα, επειδή διαπιστώσαμε μετά από πειραματισμούς και μελέτη ότι η καλύτερη ποιότητα αιθερίου ελαίου παράγεται από φρεσκοκομμένα φυτά. Ίσως έχει να κάνει και με την ενέργειά τους, αλλά τέτοιες έρευνες δεν γίνονται ακόμη…
Πώς καλλιεργούμε;
Ο αγρός και τα προϊόντα μας είναι βιολογικά πιστοποιημένα στη BIOHELLAS. Και χωρίς την πιστοποίηση όμως εμείς θα ακολουθούσαμε τις ίδιες ήπιες καλλιεργητικές μεθόδους, χωρίς συνθετικά λιπάσματα, φυτοφάρμακα και εντομοκτόνα. Προσπαθούμε να ακολουθούμε τις αρχές και τις πρακτικές της αεικαλλιέργειας (permaculture) και της βιοδυναμικής καλλιέργειας.
Θέλουμε να χτίσουμε ένα βιώσιμο αγροοικοσύστημα, πλούσιο σε βιοποικιλότητα, ανθεκτικό στις προσβολές. Τα βότανά μας ποτίζονται μόνο από την βροχή και όλες οι εργασίες γίνονται με τα χέρια ή με ελάχιστα μικροργαλεία. Έτσι έχουμε άμεση, προσωπική επαφή με την καλλιέργειά μας και μειώνουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και τη χρήση ενέργειας.
Τι μας εμπνέει;
Οι γνώσεις που μας μεταφέρουν οι παλιότεροι για τις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων αλλά και για την καλλιέργεια, το ζωντανό έδαφος με το πλήθος των ανεξερεύνητων μικροοργανισμών του, που θρέφουν φυτά που στη συνέχεια θα θρέψουν το σώμα μας, το σώμα μας με τους ανεξερεύνητους μικροοργανισμούς του που δουλεύουν αδιάκοπα για να είμαστε υγιείς, η βιοποικιλότητα που φέρνει ισορροπία στη φύση (αλλά και στους ανθρώπους), η τεχνολογία και η έρευνα όταν μας βοηθάν να εξελισσόμαστε, η εξέλιξη, η δημιουργικότητα, οι σχέσεις, οι φρέσκες ιδέες, η απλότητα, οι άνθρωποι, οι συναντήσεις.
Μας εμπνέει πολύ και το open farm και γι αυτό η καγκελόπορτα του αγρού μας είναι ανοιχτή για όποιον έχει όρεξη να συλλέξει βότανα, να μαζέψει σπόρο, να φυτέψει, να δει πώς γίνεται η απόσταξη, να ξεχορταριάσει ή απλά να ξαποστάσει και να απολαύσει τα αρώματα και τον ουρανό.
Όσοι μας γνωρίζουν ξέρουν ότι έχουμε μεγάλη αδυναμία και στις παραδοσιακές ποικιλίες κηπευτικών, αυτές που καλλιεργούσαν οι παππούδες μας, και ότι προσπαθούμε να συλλέγουμε σπόρο και να τον αναπαράγουμε για να τον μοιραστούμε.
Έχετε το νου σας λοιπόν, εκεί που θα περπατάτε στον αγρό μας, μπορεί να σκοντάψετε πάνω σε κάποιο ξηρικό πεπόνι Έβρου ή σε κανένα μαύρο καρπούζι Μήλου.
Σκύψτε λίγο και αφουγκραστείτε ό,τι έχει να μας διδάξει η ανθεκτικότητά και η προσαρμοστικότητά τους.