Αγρόκτημα Χλιαρά, Δημήτρης Γραμματής & Μέλμπω Μπαρούφη
- Βιολογική Γεωργία
- Βιωματικά εργαστήρια για ενήλικες
- Διαμονή
- Δωρεάν Δείγματα / Δοκιμή προϊόντων
- Ελαιώνες
- Επισκέψεις σχολείων
- Εργαστηρια για αγρότες
- Λαχανικά
- Ξενάγηση
- Οικοτεχνεία
- Οπωρώνες/ Φρούτα
- Οργάνωση Σεμιναρίων
- Παραγωγική κατεύθυνση - Προϊόντα
- Πιστοποιήσεις - Πρακτικές
- Προιόντα προς πώληση
- Συλλογή από το κτήμα
- Υπηρεσίες - Δραστηριότητες
- Βόρειο Αιγαίο
Το 2010 αποφάσισαν να φυτέψουν ένα κτήμα στην περιοχή ‘’Χλιαρά’’ Ερεσού Λέσβου, έκταση περίπου 5 στρεμμάτων, με όλα σχεδόν τα φρουτόδενδρα (κορόμηλο, βερίκοκο, κεράσι, βύσσινο, δαμάσκηνο, ροδάκινο, αχλάδι, μήλο, κυδώνι, ρόδι). Σκοπός είναι η παραγωγή ποιοτικά ανώτερων φρούτων βιολογικής γεωργίας, τα οποία τυποποιούνται στο κτήμα και διατίθενται στην αγορά της Λέσβου και της Αθήνας.
Στο κτήμα υπάρχουν και κυψέλες, οι οποίες αφενός μεν βοηθούν στην επικονίαση των φρουτόδεντρων, αφετέρου δε τους δίνουν ένα ποιοτικά ανώτερο ανθόμελο.
Τέλος, σε μια έκταση μισού στρέμματος γίνεται καλλιέργεια κηπευτικών με τη χρήση μόνο τοπικών ποικιλιών (τομάτα, τοματίνι, μελιτζάνα, ατζούρι, κολοκύθι, φασολάκι, πεπόνι, καρπούζι).
Επίσης, συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση στη καλλιέργεια της συκιάς, το 2013 φύτεψαν ένα αγρόκτημα 8 στρεμμάτων, με 192 δέντρα και τις χαρακτηριστικές ποικιλίες της Ερεσού (Αιδινίου, πολίτικα, πρασινόσυκα).
Εφαρμόζουν τις μεθόδους της βιολογικής γεωργίας με όσο το δυνατό μεγαλύτερη συμμετοχή του ανθρώπου στη παραγωγική διαδικασία, σεβασμό στο περιβάλλον και στο τοπικό οικοσύστημα.
Επιλέγουν τα καλύτερα ποιοτικά σύκα και αφού τα αποξηράνουν με φυσικές μεθόδους (στον ήλιο) και τα απεντομώσουν με τη παραδοσιακή μέθοδο σε ζεματιστό νερό μέσα σε καζάνι και φωτιά από ξύλα, τα συσκευάζουν σε doypack Kraft (με κωδικό οικοτεχνίας) και μαζί με αυτά όλο το μεράκι τους και την αγάπη τους για τα αρώματα και τις γεύσεις που κληρονόμησαν.
Τέλος, εφαρμόζουν τις μεθόδους της βιολογικής γεωργίας σε τρία οικογενειακά αγροτεμάχια με καλλιέργεια ελιάς και τις χαρακτηριστικές ποικιλίες του Νομού (Αδραμυτιανή, Κολοβή, Λαδολιά).
Στο κτήμα μπορεί να δει κάποιος τις τεχνικές καλλιέργειας των φρούτων, των κηπευτικών (κλάδεμα, εμβολιασμό, φυτοπροστασία, καλλιέργεια εδάφους, συγκομιδή και συσκευασία φρούτων) ιδιαίτερα δε των σύκων.
Σκοπός τους είναι να προσκαλέσουν τον καταναλωτή για να δει και να συμμετέχει, αν θέλει, στην παραγωγική διαδικασία των προϊόντων τους που είναι φρέσκα φρούτα και κηπευτικά, αποξηραμένα σύκα και σιρόπι σύκου (βράσμα) καθώς και μέλι.