Κτήμα Κίκονες
- Αμπελώνες
- Βιολογική Γεωργία
- Δωρεάν Δείγματα / Δοκιμή προϊόντων
- Εργαστήριο μαγειρικής / γευσιγνωσίας
- Ξενάγηση
- Οινοποιείο
- Οργάνωση Σεμιναρίων
- Παραγωγική κατεύθυνση - Προϊόντα
- Πιστοποιήσεις - Πρακτικές
- Προιόντα προς πώληση
- Τουαλέτες για το κοινό
- Υπηρεσίες - Δραστηριότητες
- Ανατ. Μακεδονία - Θράκη
Οι «Κίκονες» είναι το πρώτο οινοποιείο που ιδρύθηκε στην περιοχή της Ροδόπης και ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2004 από τη Μελίνα Τάσσου, Γεωπόνο – Οινολόγο D.N.O. Bordeaux. Ο Βασίλης Τάσσου είναι Γεωπόνος – MSc. Food Economics & Marketing, Reading, U.K. κι επιμελείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την καλλιέργεια των 100 στρεμμάτων ιδιόκτητων αμπελώνων βιολογικής καλλιέργειας που βρίσκονται φυτεμένοι στην όμορφη Μαρώνεια της περιοχής της Ροδόπης.
Στόχος των σύγχρονων «Κικόνων» είναι να αναβιώσουν την αμπελουργική ζώνη της Θράκης τόσο για την Ελλάδα όσο και για το εξωτερικό. Γι’ αυτό το λόγο και το οινοποιείο ονομάστηκε «Κίκονες», προς τιμήν του πρώτου λαού που παρήγαγε ποτέ κρασί στη γη της Θράκης.
Ο αμπελώνας
Οι αμπελώνες βιολογικής καλλιέργειας των “Κικόνων” βρίσκονται στην Μαρώνεια της Θράκης κι εκτείνονται συνολικά σε έκταση 100 στρεμμάτων. Πρόκειται για μια περιοχή με ιδιαίτερο μικροκλίμα που επηρεάζεται από την αύρα του Θρακικού πελάγους και την παρουσία του όρους Ίσμαρος. Με εδάφη τα οποία είναι ερυθρά αργιλοπηλώδη και με μεγάλο ποσοστό από πετρώματα πυριτίου.
Ο συνδυασμός αυτός μικροκλίματος και εδάφους καθιστά την περιοχή της Μαρώνειας ως ένα από τα καταλληλότερα αμπελοτόπια της γης. Άλλωστε, η Μαρώνεια κατά την αρχαιότητα ήταν ένας από τους πιο διάσημους αμπελώνες της Μεσογείου.
Οι καλλιεργητικές φροντίδες των αμπελώνων των «Κικόνων» βασίζονται στις πρακτικές της βιολογικής γεωργίας και της μικρότερης δυνατής παρέμβασης από τον άνθρωπο. Στις ιδιαιτερότητες της καλλιεργητικής μεθόδου περιλαμβάνονται η συγκαλλιέργεια αμπελώνα και βίκου (Vicia). Πρόκειται για τον πλέον «βιολογικό», αλλά και «οικολογικό» τρόπο εμπλουτισμού του εδάφους (χλωρά λίπανση), ενώ η συμβίωση αμπελιού και βίκου δημιουργεί ένα μικροπεριβάλλον ιδιαίτερα ευνοϊκό για τα ωφέλιμα έντομα.
Άλλη πρωτοπορία των Κικόνων είναι η χρήση της μεθόδου VSP (Vertical Shoot Positioning). Αφορά στο κούρεμα του φυλλικού τοιχώματος των κλημάτων κατά τέτοιο τρόπο ώστε να σκιάζονται τα σταφύλια, προστατεύοντάς τα από την έντονη ηλιοφάνεια κατά τη διάρκεια της ωρίμανσής τους. Έτσι, αποφεύγονται τα εγκαύματα στις ρώγες, κάτι που συμβαίνει πολύ συχνά σε ζεστά κλίματα και επιτυγχάνεται οψίμιση της παραγωγής, δηλαδή τα σταφύλια ωριμάζουν με πιο αργό ρυθμό και έτσι αναπτύσσονται σωστά τα αρωματικά και φαινολικά τους χαρακτηριστικά.
Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι το Λημνιό, η αρχαιότερη ελληνική ποικιλία αμπέλου, η Μαλαγουζιά, λευκή αρωματική ελληνική ποικιλία, το διάσημο Chardonnay, οι μπορντωλέζικες ποικιλίες Merlot και Cabernet Sauvignon, το ιταλικής καταγωγής αλλά Αυστραλέζικης έμπνευσης Sangiovese και το υπέροχο Syrah.
Τρύγος
Ο τρύγος πραγματοποιείται από τα τέλη Αυγούστου έως τα μέσα Οκτωβρίου. Η συγκομιδή γίνεται από τις έξι το πρωί έως τις δώδεκα το μεσημέρι, καθώς μετά τις δώδεκα ο καλοκαιρινός ήλιος καίει τα αρώματα και την οξύτητα των σταφυλιών. Τα σταφύλια συλλέγονται με το χέρι σε καθαρά τελάρα των δεκαοκτώ κιλών. Έπειτα μεταφέρονται σε δόσεις των πενήντα τελάρων από το αμπέλι στο οινοποιείο, έτσι ώστε να μην χαθούν τα αρώματα τους και να μην υποβιβασθεί η ποιότητά τους λόγω της υψηλής θερμοκρασίας περιμένοντας στον αμπελώνα.
Αφού τα σταφύλια μεταφερθούν στο οινοποιείο, ελέγχονται με προσοχή στην ειδική ταινία διαλογής από δέκα εώς δεκαπέντε γυναίκες, ώστε να απομακρυνθούν τυχόν φύλλα ή χαλασμένος καρπός. Έτσι διασφαλίζεται η υψηλή ποιότητα της πρώτης ύλης. Ο ποιοτικός έλεγχος της πρώτης ύλης γίνεται στο άρτια εξοπλισμένο εργαστήριο του οινοποιείου. Στη συνέχεια, ξεκινάει η διαδικασία της οινοποίησης.
Φιλοσοφία οινοποίησης
Η Φιλοσοφία όσον αφορά στην οινοποίηση αποτελείται από το συνδυασμό των πιο κατάλληλων τεχνικών προσαρμοσμένων στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των σταφυλιών της περιοχής της Μαρώνειας. Η τεχνογνωσία ως προς την διαμόρφωση του αμπελώνα είναι υιοθετημένη από την Αυστραλία, ως προς την υγιεινή και την τεχνολογία από το Bordeaux και ως προς την οινοποίηση από την Βουργουνδία. Το αρμονικό συνταίριασμα των κατάλληλων για την περιοχή μεθόδων δημιουργεί τα μοναδικά χαρακτηριστικά της Θρακιώτικης Οινοποίησης.
Η εμφιάλωση των λευκών κρασιών γίνεται μόνο με ένα μη αποστειρωτικό φιλτράρισμα και των ερυθρών χωρίς φιλτράρισμα. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι ευεργετικοί μικροοργανισμοί που πραγματοποίησαν τις ζυμώσεις των κρασιών των Κικόνων βρίσκονται μέσα στη φιάλη.
Για όλες τις ετικέτες των Κικόνων πραγματοποιείται πάντα:« Μια Εμφιάλωση ανά Χρονιά ανά Ετικέτα », έτσι ώστε να είναι κανείς σίγουρος ότι θα απολαύσει το ίδιο ακριβώς κρασί με αυτό που κέρδισε το αντίστοιχο μετάλλιο ή δοκίμασε παλαιότερα.
Ετικέτα
Στις ετικέτες, που αγκαλιάζουν την φιάλη των Κικόνων, παρουσιάζονται στοιχεία, που αφορούν στην ιστορία της Θράκης σε σχέση με την αμπελουργία και την οινοποίηση. Το όνομα του οινοποιείου δόθηκε από τους Κίκονες, τον αρχαίο θρακικό λαό, που κατοικούσε στην περιοχή ανάμεσα στη λίμνη Βιστωνίδα και στον ποταμό Έβρο και που πρώτος καλλιέργησε αμπέλια και παρήγαγε κρασί στην περιοχή. Για τα περίφημα κρασιά των αρχαίων Κικόνων έχουμε τις πρώτες αναφορές από τον Όμηρο και στα δύο έπη του. Στην Οδύσσεια ο ποιητής μας παραδίδει, ότι ο ιερέας των Κικόνων Μάρωνας προσφέρει στον Οδυσσέα κρασί της περιοχής, ενώ στην Ιλιάδα οι Κίκονες, που παρουσιάζονται ως σύμμαχοι των Τρώων, προμηθεύουν το γλυκόπιοτο κρασί τους στους Τρώες αλλά και στους Αχαιούς κατά τη διάρκεια του Τρωικού Πολέμου.
Το έμβλημά των Κικόνων, το άλογο, δεν είναι άλλο από τον πιστό και ακούραστο σύντροφο των αρχαίων Κικόνων στη μάχη αλλά και στον ειρηνικό καθημερινό τους μόχθο. Δεινοί ιππείς, οι Κίκονες είχαν το άλογο ως σύμβολό τους. Μάλιστα είχαν ηρωοποιήσει και θεοποιήσει το διάσημο, από τα νομίσματα που βρέθηκαν στην περιοχή, Θράκα Ιππέα.
Χαρακτηριστική στην ετικέτα των Κικόνων είναι και η παρουσία του αστερισμού του Ωρίωνα, κι αυτό γιατί σχετίζεται με τις αμπελουργικές εργασίες των αρχαίων Κικόνων. Γνώστες και παρατηρητές των ουράνιων φαινομένων οι Κίκονες αμπελουργοί συνέδεσαν άμεσα τις εργασίες τους με τον Ωρίωνα. Όταν κάθε χρόνο, το Σεπτέμβριο ο Ωρίων ανέτελλε τα μεσάνυχτα στον ουράνιο θόλο τους έδινε το σύνθημα και οι γιορτινές μέρες του τρυγητού ξεκινούσαν.
Γευσιγνωσία οίνου και περιήγηση στο Κτήμα Κίκονες
Θα θέλατε να κάνετε ένα ταξίδι στο μαγικό κόσμο του κρασιού;
Επικοινωνήστε μαζί μας για ν’ απολαύσετε μια γρήγορη, ενδιαφέρουσα και κατατοπιστική ξενάγηση στα κελάρια των Κικόνων. Στη συνέχεια χαλαρώστε δοκιμάζοντας ένα ποτήρι κρασί στον όμορφο κήπο του οινοποιείου και νιώστε τη γεμάτη γεύση του να σας ηρεμεί.
Αφήστε το τιτίβισμα των πουλιών και τα χρώματα της φύσης να σας συνεπάρουν με θέα τα βουνά της Ροδόπης. Μην χάσετε το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα απ’ το παγκάκι του οινοποιείου.
Η όλη διαδικασία διαρκεί 45 λεπτά και σας εγγυόμαστε πως θα περάσετε υπέροχα!
Είμαστε ανοιχτά όλες τις ημέρες/ώρες της εβδομάδας κατόπιν ραντεβού.