Κοιν.Σ.Επ. ΠΑΛΑΙΟΒΡΑΧΑ
- Αμπελώνες
- Ελαιώνες
- Εποχιακές εκδηλώσεις
- Εργαστηρια για αγρότες
- Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία
- Λαχανικά
- Μέλι
- Μελισσοκομία
- Ξενάγηση
- Οργάνωση Σεμιναρίων
- Παραγωγική κατεύθυνση - Προϊόντα
- Πιστοποιήσεις - Πρακτικές
- Προιόντα προς πώληση
- Υπηρεσίες - Δραστηριότητες
- Φαρμακευτικά & Αρωματικά φυτά
- Στερεά Ελλάδα
Η Κοιν.Σ.Επ ΠΑΛΑΙΟΒΡΑΧΑ συστήθηκε από 6 ανήσυχα και δημιουργικά άτομα, που αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, τις γνώσεις και δεξιότητές τους με σκοπό αφ’ ενός να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στο χωριό Παλαιοβράχα και στην γύρω περιοχή και αφετέρου να αποτελέσει παράδειγμα και έμπνευση για τους συγχωριανούς τους.
Στην Παλαιοβράχα, ένα ορεινό χωριό στη Δυτική Φθιώτιδα, μια παρέα ανθρώπων με μεράκι συστήσανε την Κοιν.Σ.Επ Παλαιοβράχα, θέλοντας να δείξουν ότι ΓΙΝΕΤΑΙ σε όλα τα «ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ» που προσκρούανε.
“ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ να καλλιεργήσουμε βιολογικά, ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ να κάνουμε αμειψισπορές, ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ να μην τρελαίνουμε τα φυτά στα φυτοφάρμακα… ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ να καλλιεργούμε κάτι άλλο από αυτό που μάθαμε, ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ να μεταποιούμε αυτά που παράγουμε… ” για όλα αυτά τα “δεν γίνεται” …
Αντί να προσπαθήσουν να πείσουν με λόγια, αποφάσισαν να κάνουν έργα. Σήκωσαν τα μανίκια, έβαλαν γαλότσες, έτρεξαν στην πηγή της γνώσης και της δράσης και έπραξαν. Φυσικά έπαθαν κιόλας, αλλά μετά από πολύ κόπο, κατάφεραν να έχουν στα χέρια τους τα πρώτα προϊόντα – παιδιά τους. Καλλιεργούν, εκτρέφουν, τυποποιούν και μεταποιούν προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, ακολουθώντας τις αρχές της βιολογικής και της βιώσιμης γεωργίας.
Επιδίωξή τους είναι να συσπειρωθούν γύρω από το εγχείρημά τους όλες αυτές οι δυνάμεις που μπορούν να μοιραστούν το ίδιο όραμα για μια βιώσιμη γεωργία, το ίδιο πάθος για δημιουργία, την ίδια ανάγκη για ανάπτυξη με ανθρωποκεντρικούς όρους, την ίδια επιθυμία για αλληλεγγύη και προσφορά.
Με σεβασμό στους εαυτούς τους, στους συγχωριανούς και σε όλους τους συμπολίτες τους, δρουν με όραμα, πείσμα, αποτελεσματικότητα και αλληλεγγύη, εξασφαλίζοντας υποστήριξη από οργανώσεις και θεσμούς (Greenpeace, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, κ.ά) που πιστεύουν στο όραμά τους και θέλουν να είναι μέρος του.
Ανάλογα με την εποχή, ο επισκέπτης μπορεί να δει τις καλλιέργειες, να μάθει πώς γίνεται η βιολογική αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν, σε περίοδο εργασιών να εργαστεί μαζί τους και αν είναι περίοδος συγκομιδής να πάρει ως αντίδωρο προϊόντα της γης τους και να προμηθευθεί και τα μεταποιημένα προϊόντα τους (τοματοπολτός, χυλοπίτες, τραχανάς, πλιγούρι, αλεύρι, μέλι, κρασί, τσίπουρο κ.ά).