Kouses Εstate – Μανώλης Παπαδάκης
- Βιοδυναμική Γεωργία
- Βιολογική Γεωργία
- Διαμονή
- Ελαιώνες
- Ξενάγηση
- Παραγωγική κατεύθυνση - Προϊόντα
- Πιστοποιήσεις - Πρακτικές
- Προιόντα προς πώληση
- Υπηρεσίες - Δραστηριότητες
- Κρήτη
Ονομάζομαι Μανώλης Παπαδάκης. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές μου στον τομέα της Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, επέλεξα να ζήσω στο χωριό μου τον Κουσέ που βρίσκεται σε έναν από τους λόφους της πεδιάδας της Μεσσαράς, κοντά στις αρχαιότητες της Φαιστού και στο γραφικό λιμανάκι των Ματάλων.
Η αγάπη μου για την ελιά και το μεράκι που είχα να παράγω ποιοτικό λάδι (υγρό χρυσό, όπως το ονόμαζε ο Όμηρος) με οδήγησαν να αναζητήσω νέους τρόπους βελτίωσης της παραγωγής.
Αρχικά επέλεξα τη βιολογική καλλιέργεια, την οποία εφάρμοσα από το 1996. Ωστόσο, η επιθυμία μου για ακόμη καλύτερο προϊόν με οδήγησε στην επιλογή της βιοδυναμικής καλλιέργειας. Το αγρόκτημα μου να λειτουργεί ως
ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα με αυτάρκεια και παραγωγή γευστικών αλλά και υγιεινών προϊόντων.
Έτσι ξεκινώντας από το 2009 αυτόν τον τρόπο καλλιέργειας σήμερα είμαι σε θέση να παράγω το πρώτο Πιστοποιημένο Βιοδυναμικό (Demeter) Λάδι στην Κρήτη. Κάθε κτήμα έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και δουλειά του καλλιεργητή είναι να τα αναδείξει και να τα μεταφέρει στο τελικό προϊόν.
Μερικές ενέργειες που πραγματοποιούνται από το βιοδυναμικό καλλιεργητή είναι η λίπανση των χωραφιών με ειδικές κομπόστες, που έχουν παραχθεί από χόρτα και υπολείμματα κλαδιών (από το κλάδεμα των δέντρων) καθώς επίσης και από κοπριά από βιολογικά αιγοπρόβατα. Στη βιοδυναμική καλλιέργεια χρησιμοποιούνται ειδικά
παρασκευάσματα από κομπόστ, πυρίτιο και βότανα.
Όλες οι εργασίες κλαδέματος, λίπανσης, ποτίσματος, φυτοπροστασίας είναι βασισμένες στις αρχές της βιολογικής και βιοδυναμικής γεωργίας.
Η συγκομιδή γίνεται με τα τελειότερα μηχανήματα και τις πιο σύγχρονες μεθόδους. Αρχίζει το Νοέμβριο και διαρκεί ως τις αρχές Φεβρουαρίου. Ο ελαιόκαρπος μεταφέρεται σε ειδικά τελάρα ώστε να μην ταλαιπωρείται και να μην υποβαθμίζεται η ποιότητα του τελικού προϊόντος. Τέλος αλέθεται καθημερινά με ψυχρή έκθλιψη σε πιστοποιημένο ελαιουργείο. Η απόλυτη φροντίδα σε όλες τις φάσεις της παραγωγής σε συνδυασμό με το θαυμάσιο μικροκλίμα της περιοχής δίνουν στο προϊόν τη μοναδική του ποιότητα.
Τέλος υπάρχει κι η δυνατότητα διαμονής στην παραθεριστική κατοικία Kouses Estate, που βρίσκεται στο μικρό, ήσυχο, ορεινό χωριό Κουσές και περιλαμβάνει 2 υπνοδωμάτια, είναι πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα με φούρνο και μπάνιο με ντους , μπάρμπεκιου και βεράντα με εξαιρετική θέα στην πεδιάδα της Μεσσαράς.
Σας προσκαλώ να γνωρίσετε από κοντά τα κτήματα μου και να παρακολουθήσετε τη διαδικασία καλλιέργειας και παραγωγής του προϊόντος.