Το αγροοικολογικό κτήμα Πάτοινος ιδρύθηκε το 2011 με την φύτευση των πρώτων αμπελώνων του, με οινοποιήσιμες ποικιλίες Ασσύρτικο και Μαυροθήρικο.
Παράγει 3 ετικέτες κρασιού (Ασσύρτικο blanc, Ασσύρτικο Orange και Μαυροθήρικο), ελαιόλαδο, καθώς και σαπούνια και αποξηραμένα αρωματικά φυτά σε μικρές ποσότητες. Οι αμπελώνες και οι ελιές είναι πιστοποιημένες βιολογικές από τον Πιστοποιητικό Οργανισμό ΔΗΩ, ενώ ακολουθούνται βιοδυναμικές πρακτικές στην καλλιέργεια του αμπελώνα και την οινοποίηση των κρασιών.
Όλο το κτήμα ακολουθεί κανόνες αγροοικολογίας. Υπάρχουν κότες οι οποίες ζουν ελευθέρα στους αμπελώνες και τους ελαιώνες τουλάχιστον 9 μήνες τον χρόνο οι οποίες με την σειρά τους βοηθούν με την λίπανση και την διαχείριση των εντόμων.
Το κτήμα είναι πλούσιο σε αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά τα οποία προετοιμάζονται σε τσάγια και έπειτα ψεκάζονται στους αμπελώνες, βοηθώντας τα φυτά να είναι πιο ανθεκτικά σε μυκητολογικές ασθένειες (τσουκνίδα, καλέντουλα, αποξηραμένος κορμός οξιάς, ρίγανη, κ.ά.). Στο κτήμα υπάρχει επίσης ένας μικρός κήπος Slow Food με μεγάλο εύρος ντόπιας βιοποικιλότητας.
Το κτήμα ήταν ιδέα του Ιωσήφ Ζησιάδη, Ελληνοελβετού με μεγάλη αγάπη για το νησί της Πάτμου, ο οποίος οραματίστηκε την αναγέννηση της αμπελοκαλλιέργειας και οινοπαραγωγής στο νησί (όπου παλιά ήταν πολύ διαδεδομένη, ενώ με την φυλλοξήρα, αλλά και αργότερα με τον τουρισμό περιορίστηκε) στα πλαίσια της αγροοικολογίας.
Μαζί με έναν ελβετικό σύλλογο και με την καθοδήγηση τεσσάρων Ελβετών οινολόγων, ιδρύθηκε το πρότζεκτ Πάτοινος το 2011.
Σήμερα είναι το μοναδικό οινοποιείο στο νησί, ενώ σκοπός είναι να γίνει παράδειγμα και κίνητρο για άλλους κατοίκους του νησιού και ειδικά νέους, ή και για άλλα γειτονικά νησιά να επιστρέψουν στην καλλιέργεια της γης και να επαναφέρουν την αμπελοκαλλιέργεια με σεβασμό προς το περιβάλλον.
Το οινοποιείο δέχεται επισκέπτες στο κτήμα και για οινογνωσία. Ο επισκέπτης θα μάθει για τις πρακτικές αγροοικολογίας του κτήματος, για την σημασία των υγειών οικοσυστημάτων, για την διαδικασία παραγωγής κρασιού, το παραδοσιακό πατητήρι το οποίο βρίσκεται στο κτήμα, ενώ θα δοκιμάσει τα κρασιά και το λάδι του κτήματος με μια μικρή συνοδεία τοπικών προϊόντων.
Επιπλέον, δεχόμαστε επισκέψεις από τη σχολική κοινότητα, κατά τις οποίες οι μαθητές έρχονται σε επαφή με την τοπική βιοποικιλότητα και μαθαίνουν γιατί είναι σημαντικό να καλλιεργούμε με σεβασμό προς το περιβάλλον, ενώ μπορούν να παρακολουθήσουν την διαδικασία παραγωγής σαπουνιών, να φυτέψουν κάποιους σπόρους ή να μαζέψουν διάφορα είδη για τη δημιουργία φυτολογίου.
Κάνοντας εγγραφή, συναινείτε με την πολιτική απορρήτου.
Εγγραφήκατε με επιτυχία!
Παρακαλώ ελένξτε το email σας
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |