Peskesi Regenerative Farm
- Smart Farm
- Vegan
- Άγρια Συλλογή
- Αγροοικολογική προσέγγιση
- Αγροτουριστικό
- Αιγοπρόβατα
- Αναγεννητική Γεωργία
- Αποστακτήριο
- Αρτοποιήματα
- Αυγά
- Βιοδυναμική Γεωργία
- Βιολογική Γεωργία
- Βιωματικά εργαστήρια για ενήλικες
- Βοοειδή
- Γεύμα στο κτήμα
- Δραστηριότητες για παιδιά
- Δωρεάν Δείγματα / Δοκιμή προϊόντων
- Ελαιώνες
- Ελευθέρας Βοσκής
- Εναλλακτικές καλλιέργειες
- Επισκέψεις σχολείων
- Εποχιακές εκδηλώσεις
- Εργαστηρια για αγρότες
- Εργαστήριο μαγειρικής / γευσιγνωσίας
- Καφέ στο κτήμα
- Κρέας
- Λαχανικά
- Μαρμελάδες - Γλυκά
- Μέλι
- Μελισσοκομία
- Ξενάγηση
- Οικοτεχνεία
- Ολοκληρωμένης Διαχείρισης
- Οπωρώνες/ Φρούτα
- Οργάνωση Σεμιναρίων
- Όσπρια & Δημητριακά
- Πάγκος με προϊόντα
- Παραγωγική κατεύθυνση - Προϊόντα
- Πιστοποιήσεις - Πρακτικές
- Πολυλειτουργικό Αγρόκτημα
- Πουλερικά
- Συλλογή από το κτήμα
- Τουαλέτες για το κοινό
- Τυριά - Γαλκτοκομικά
- Υπηρεσίες - Δραστηριότητες
- Φάρμα με ζώα
- Φαρμακευτικά & Αρωματικά φυτά
- Φυσική Καλλιέργεια
- Φυτώριο
- Χοιροτροφεία
- Κρήτη
Οι περισσότεροι γνωρίζουν τη δράση του Peskesi από το 2014 μέσα από το ομώνυμο εστιατόριο αυθεντικής κρητικής κουζίνας, αγαπητό και βραβευμένο για την αγάπη και προσήλωση στην αναβίωση και προώθηση της κρητικής διατροφής με βιώσιμο τρόπο.
Όμως, η ιστορία του Peskesi πηγαίνει χρόνια πίσω στο 1998, όταν το όραμα της οικογένειας του Παναγιώτη Μαγγανά άρχισε να ζωντανεύει μέσα από τη βιώσιμη γεωργία, που προηγείται της βιώσιμης γαστρονομίας. Το αγρόκτημα του Peskesi, που παρέχει το 80% των πρώτων υλών που αξιοποιούνται στο εστιατόριο, βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Κρήτης στο χωριό Χαρασό της Χερσονήσου “απέναντι” από το νησί Ντία, σε υψόμετρο 500 μέτρων, ανάμεσα σε δύο Μινωικές φρυκτωρίες.
Σε μία έκταση 120 στρεμμάτων καλλιεργούνται και διασώζονται μέσω της τράπεζας σπόρων, 120 τοπικές ποικιλίες λαχανικών και φρούτων, συντηρούνται και αξιοποιούνται ελαιώνες με βρώσιμες και ελαιοποιήσιμες ελιές, βοτανόκηποι, μελίσσια και οικόσιτα ζώα. Η καλλιέργεια στο σύνολό της είναι βιολογική, πιστοποιημένη από τον οργανισμό ΔΗΩ, οικολογική, εποχική, βιοδυναμική και βασισμένη στην αναβίωση παραδοσιακών πρακτικών. Ξεχωριστό μέλημα αποτελεί η προστασία των δασικών εκτάσεων και η βιώσιμη διαχείριση των πόρων (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ανθρακοδεσμευτική, σκωληκοτροφείο -κομποστοποιητής).
Κι αν τα παραπάνω, ως βιώσιμη θεώρηση, συνοψίζονται για την οικογένεια Μαγγανά στη φράση “Καλύπτουμε τις ανάγκες του παρόντος, χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τη δυνατότητα των μελλοντικών γενεών να καλύψουν τις δικές τους“, η θεώρησή τους για τη γαστρονομία συνοψίζεται στη φράση “Η Γαστρονομία για εμάς είναι μια πολιτισμική έκφραση, βασισμένη στην παράδοση και τον φυσικό πλούτο, του τόπου μας“.
‘Ετσι, ταυτόχρονα κύριο μέλημα αποτελούν, η συνεχής και ενδελεχής έρευνα για την κρητική διατροφή, η διαφύλαξη τοπικών ποικιλιών, η αναβίωση συνταγών, μαγειρικών τεχνικών και σκευών, η ανάδειξη και αξιοποίηση παραδοσιακών πρακτικών, η διατήρηση παραδόσεων και εθίμων, η υποστήριξη και η ενδυνάμωση πολιτιστικών συλλόγων με ενδιαφέρον και ενεργό δράση για την κρητική κουζίνα και διατροφή!!
Σε περιμένουμε στο αγρόκτημα μας από τα μέσα Απρίλη έως μέσα Οκτωβρίου.
ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ (ξενάγηση)
Χρειάστηκαν περισσότερα από 20 χρόνια για να δημιουργήσουμε αυτό το ξεχωριστό βιολογικό αγρόκτημα. Σας προσκαλούμε να εξερευνήσετε τις βιολογικές μας καλλιέργειες και τις μεθόδους αναγεννητικής και βιοδυναμικής γεωργίας που εφαρμόζουμε, να φανταστείτε στην παλιά φάμπρικα πώς οι πρόγονοί μας παρήγαγαν εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, να ανακαλύψετε στο σπορείο μας πώς προστατεύουμε σπόρους εκατοντάδων ετών αλλά και πως οι πρώτες ύλες μας φτάνουν από το αγρόκτημα στο τραπέζι, αλλά και από το τραπέζι στο αγρόκτημα για να γίνουν οργανικό λίπασμα ή τροφή για τα ζώα. Στο καφενείο μας θα δοκιμάστε τα προϊόντα που παράγουμε με συνοδεία τσικουδιάς, καφέ ή βοτάνων!
ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ (Ομαδικά & Ιδιωτικά Μαθήματα – Ειδικές Εκδηλώσεις)
Μαζί θα συλλέξουμε όλες τις αγνές πρώτες ύλες που θα χρησιμοποιήσουμε στο μάθημα μαγειρικής, συζητώντας την αξία της εποχιακής καλλιέργειας που εφαρμόζουμε στο αγρόκτημά μας. Οι νοικοκυρές της περιοχής, παρέα με τον εξειδικευμένο σεφ μας, θα σας καθοδηγήσουν σε αυθεντικές παραδοσιακές συνταγές και πρακτικές μαγειρικής, για να μυηθείτε βήμα-βήμα στην κρητική κουζίνα και στα μυστικά της πιο υγιεινής διατροφής στον κόσμο.
ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ (Ομαδικά & Ιδιωτικά Μαθήματα – Ειδικές Εκδηλώσεις)
Ξυπνήστε τις αισθήσεις σας, ανακαλύπτοντας τα αρώματα και τις γεύσεις που η γη της Κρήτης προσφέρει μέσα από τις γηγενείς ποικιλίες ελιών. Δοκιμάστε τα καλύτερα ελαιόλαδα του νησιού από τη λίστα TOP 10 EVOO in Gastronomy, που επιλέγουμε με αγάπη και γνώση για το ποιοτικό κρητικό ελαιόλαδο και με σεβασμό στο μεράκι του παραγωγού. Η εξειδικευμένη, έμπειρη και καταρτισμένη ομάδα μας, οκτώ γευσιγνώστες και δύο σομελιέ ελαιολάδου, σας περιμένει για μία εμπειρία ζωής.