Αγροτικός Συνεταιρισμός Ροβιές | Rovies Agricultural Cooperative
- Βιολογική Γεωργία
- Ελαιοτριβείο
- Ελαιώνες
- Μεταποίηση
- Ξενάγηση
- Παραγωγική κατεύθυνση - Προϊόντα
- Πιστοποιήσεις - Πρακτικές
- Προιόντα προς πώληση
- Πρόσβαση για ΑΜΕΑ
- Υπηρεσίες - Δραστηριότητες
- Στερεά Ελλάδα
Ο ελαιώνας των Ροβιών δημιουργήθηκε από τον Αντώνη Παπαδόπουλο, έναν άνθρωπο που λάτρευε την Ελιά, από το 1923 μέχρι το 1963. Επεκτείνεται από την παραλία μέχρι τους πρόποδες των γύρω βουνών, Καβαλάρη (Ξηρόν όρος) και Τελέθριον. Καλύπτει περίπου 3500 στρ. και 70.000 ελαιόδεντρα. Υπάρχουν μερικά πολύ παλιά ελαιόδεντρα στις Ροβιές, που αποδεικνύουν ότι η καλλιέργεια και η παραγωγή χρονολογείται από πολύ παλιά ίσως ακόμη και 1000 έως 2000 χρόνια. Αυτά τα δένδρα είναι πραγματικά μνημεία, όπως ο Παρθενώνας, που μεταφέρουν μια πολύ μεγάλη ιστορία και πρέπει να τα σεβόμαστε.
Η Άννα Παπαδοπούλου, κόρη του Αντώνη Παπαδόπουλου, από το 1974 έως το 1981 προχώρησε σε δωρεά του ελαιώνα στους εργαζόμενους του Ελαιώνα σε τεμάχια από 50 έως 100 στρέμματα. Επίσης προχώρησε σε δωρεάν παραχώρηση της χρήσης των εγκαταστάσεων επεξεργασίας της ελιάς στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ροβιών. Έτσι, δραστηριοποιήθηκε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ροβιών και ξεκίνησε τη λειτουργία του από το 1981 μέχρι σήμερα, με κύρια δραστηριότητα την συγκέντρωση, επεξεργασία, συσκευασία και εμπορία της παραγωγής του ελαιώνα σε επιτραπέζιες ελιές.
Ο Συνεταιρισμός έχει περίπου 130 μέλη, παραγωγούς και εργαζόμενους, αφοσιωμένους στην παραγωγή και πώληση στους καταναλωτές ενός πραγματικά φυσικού προϊόντος βιολογικής καλλιέργειας, επεξεργασμένου με την φυσική και παραδοσιακή μέθοδο, ένα προϊόν που διατηρεί όλες τις φυσικές ουσίες του και που είναι πραγματικά πολύ καλό για την υγεία των ανθρώπων. Σε όλες τις δραστηριότητες μεταποίησης και συσκευασίας, εργάζονται μόνο τα μέλη του συνεταιρισμού.
Σκοπός του συνεταιρισμού είναι να παράγει πραγματικά φυσικές, βιολογικές ελιές από τα ελαιόδενδρα στις Ροβιές και να τις επεξεργάζεται με την παραδοσιακή φυσική Ελληνική μέθοδο, με σκέτη αλμύρα χωρίς την χρήση καυστικής σόδας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι ελιές να διατηρούν τα ευεργετικά συστατικά για την υγεία του ανθρώπου μέσα τους και να μην χάνονται όπως γίνεται με τις ελιές που επεξεργάζονται με την Ισπανική μέθοδο.
Με τις καταστροφικές πυρκαγιές που συνέβησαν το καλοκαίρι του 2021, μεγάλο μέρος του ελαιώνα καταστράφηκε, μαζί και η ελιά μνημείο των 2,500 ετών.
Ο επισκέπτης θα ξεναγηθεί στις εγκαταστάσεις και τον ελαιώνα και θα δοκιμάσει τα προϊόντα του συνεταιρισμού. Δυστυχώς, για τα επόμενα χρόνια θα αντιμετωπίζει το αντιφατικό θέαμα ενός οικοσυστήματος που πλησίασε την ολική καταστροφή, μα που αναγεννάται κι ανακάμπτει με την δύναμη της φύσης και την αγάπη των ανθρώπων που μοχθούν στο πλάι της.