SCLAVOS WINES
- Αμπελώνες
- Βιοδυναμική Γεωργία
- Βιολογική Γεωργία
- Δωρεάν Δείγματα / Δοκιμή προϊόντων
- Ελαιώνες
- Επισκέψεις σχολείων
- Ξενάγηση
- Οινοποιείο
- Παραγωγική κατεύθυνση - Προϊόντα
- Πιστοποιήσεις - Πρακτικές
- Προιόντα προς πώληση
- Πρόσβαση για ΑΜΕΑ
- Τουαλέτες για το κοινό
- Υπηρεσίες - Δραστηριότητες
- Ιόνιοι Νήσοι
Η οικογένεια Σκλάβου με καταγωγή τα Ντομάτα της Λειβαθούς είναι οικογένεια ναυτικών καραβοκύρηδων που στα 1700 ένας κλάδος της μεταναστεύει στην Οδυσσό της Ρωσίας και ασχολείται με την διακίνηση του σταριού με τα ιδιόκτητα εμπορικά τους πλοία. Γύρω στα 1860 βρίσκουμε τον προπάππο Ευρυβιάδη να διευθύνει στην Οδυσσό μεγάλη Vinaria, ιδιοκτησία της οικογένειας.
Στα χρόνια που ακολουθούν και συγκεκριμένα στα 1919 μετά την επανάσταση του 1917 στη Ρωσία ο παππούς Ευρυβιάδης επιστρέφει στην Κεφαλονιά όπου στο ιδιόκτητο κτήμα (50στρ.), στην περιοχή Κεχριών της Πάλλης στις παρυφές του Λόφου του Λασκαράτου, φυτεύει τα πρώτα αμπέλια.
Η παραγωγή χαρακτηρίζεται από τις μικρές στρεμματικές αποδόσεις 400 περίπου κιλά/στρέμμα, τον αυτόριζο αμπελώνα, το κυπελλοειδές σχήμα διαμόρφωσης και την παλαιότητα των πρέμνων (μέση ηλικία των αμπελώνων μεγαλύτερη των 70 χρόνων). Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τα φτωχά σε οργανική ουσία εδάφη που έχουν δημιουργηθεί σε ασβεστολιθικό μητρικό πέτρωμα δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την εξαιρετική ποιότητα των σταφυλιών της περιοχής.
Πέρα όμως από τα παραπάνω σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο αμπελώνας δεν είναι ενιαίος, αλλά παρεμβάλλονται δασικές εκτάσεις, ελαιώνες και εκτάσεις σε αγρανάπαυση. Χαρακτηριστική για την περιοχή είναι η μεγάλη ποικιλομορφία σπάνιων μεσογειακών φυτικών ειδών με επικρατέστερα τα αυτοφυή αρωματικά, τις μεσογειακές ορχιδέες και άλλα είδη.
Με αρχή το 1990 δύο γενιές μετά, αναμόρφωσαν με τις φροντίδες και την ιδιαίτερη επιμέλεια του πατέρα τους, Σπύρου, τον παλαιό αμπελώνα και καλλιεργούν με Βιοδυναμική – Ομοιοδυναμική μέθοδο τις ποικιλίες Μαυροδάφνη Κεφαλληνίας και Βοστιλίδι. Το κτήμα βρίσκεται εντός των ορίων της ζώνης καλλιέργειας της Μαυροδάφνης Κεφαλληνίας στην περιοχή της Πάλλης και πιστοποιείται από 20ετίας από τον Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΔΗΩ. Ενδεικτικά αναφέρονται μερικές βασικές διαδικασίες της ομοιοδυναμικής μεθόδου όπως η χρησιμοποίηση του ημερολογίου για την εφαρμογή καλλιεργητικών πρακτικών και τέλεση εργασιών, η χρησιμοποίηση ομοιοδυναμικών σκευασμάτων, η ενδυνάμωση του συστήματος έδαφος-φυτό-περιβάλλον και το άνοιγμα στις θετικές συμπαντικές επιρροές.
Από το 2015 η ατομική επιχείρηση έχει μετατραπεί σε Ε.Π.Ε με την συμμετοχή σε ποσοστό 50% της οικογένειας Ζησιμάτου Σ. και λειτουργεί υπό την επωνυμία ΣΚΛΑΒΟΣ –ΖΗΣΙΜΑΤΟΣ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ & ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ Ε.Π.Ε και βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης ενός επενδυτικού σχεδίου βάσει του οποίου έχει γίνει επέκταση και αναβάθμιση του παλαιού κτίσματος καθώς και προμήθεια νέου σύγχρονου οινοποιητικού εξοπλισμού.
Ένας επισκέπτης του κτήματος μπορεί να ξεναγηθεί στους χώρους οινοποίησης, στους αμπελώνες που βρίσκονται δίπλα στο οινοποιείο και να δοκιμάσει τα κρασιά του κτήματος.