Την Πέμπτη 3 Οκτώβρη στον φιλόξενο χώρο Agora της OPEN FARM πραγματοποιήθηκε η συνάντηση για το σταφύλι και τον χυμό του με άξονα τις πολλαπλές διατροφικές του αξίες, όπως αυτές αξιοποιούνται από την ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΓΕΩΡΓΑ.
Η πολυποίκιλη ομάδα που συμμετείχε έκανε αρχικά την γνωριμία της με το έργο και τους στόχους της OPEN FARM, τα πολλά και διαφορετικά προγράμματα επιμόρφωσης που οργανώνει για ενήλικες και παιδιά στον χώρο της αλλά και σε βιολογικά αγροκτήματα που είναι ανοιχτά για οργανωμένες επισκέψεις και ξεναγήσεις.
Η μακραίωνη ιστορία του αμπελιού, από τις πρώτες αναφορές που έχουν βρεθεί για αυτό, οκτώ χιλιάδες χρόνια πριν, μέχρι τις μέρες μας, εξιστορήθηκε από την ολιστική θεραπευτρια Μαριλενα Μοσχουτη.
Παρουσιάστηκε η ‘ανατομία’ του ως φυτό που συνδέει γη και ουρανό, μήνες ‘σιωπής’ και μήνες ‘τρελής’ ανάπτυξης. Εξηγήθηκε η στενή του σύνδεση με τον άνθρωπο, η επίδρασή του στην καθημερινότητα με αναφορές στην μυθολογία, την αρχαία Ελλάδα, τους πρωτοχριστιανικούς χρόνους, η εξύμνηση του από γραφές και ιερά βιβλία.
Αναφέρθηκε πώς διαμόρφωσε την συνείδηση και την κοινωνικότητα των ανθρώπων, με τα πολυποίκιλα θρεπτικά του συστατικά, την σημαντικότατη διατροφική και θεραπευτική του αξία, και την ολότητα που προσφέρει το ιδιαίτερο αυτό φρούτο, που είναι δίπλα μας και υποστηρίζει τον πολιτισμό μας αιώνες τώρα.
Η Οικογένεια Γεώργα ξενάγησε στην 27 χρόνια πορεία της και στην σύνδεσή της με το αμπέλι, την καλλιέργεια, τα παράγωγά του και την μεταποίησή τους. Πώς και γιατί βιολογική καλλιέργεια, πώς και γιατί βιοδυναμικά προϊόντα, πώς και γιατί όχι μόνο κρασί αλλά ΜΗ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ προϊόντα, με απόλυτη διατροφική αξία. Η ταυτόχρονη γευστική δοκιμή με χυμούς από το ρωμαλέο Σαββατιανό και το μεστό Αγιωργίτικο, οι γρανίτες, τα πυκνά νωπα συμπυκνώματα, τα πετιμέζια, γέμισαν τον χώρο με γεύσεις πλούσιες, μνήμες από βιώματα παιδικά, ξέφρενους χορούς σε πατητήρια καθώς ο μούστος έρρεε απ’ το αμπέλι στο ποτήρι, και από την σπίθα της οικογένειας στις
καρδιές.
Ένα ταξίδι ήταν αυτό που ζήσαμε το ζεστό απόγευμα του Οκτώβρη, στην διατροφική πληρότητα του σταφυλιού, στο πάθος και το μεράκι της Οικογένειας Γεώργα, στην θαλπωρή, τη γλύκα και το μοίρασμα, μέσα από τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα σταφυλιού που κυκλοφορούν από 2003.