
Αν και παιδί της πόλης σπούδασα γεωπόνος κι η αγάπη μου για την φύση με οδήγησε να ασχοληθώ εξαρχής επαγγελματικά με την βιολογική γεωργία.
Εργάστηκα και συμμετείχα σε διοικητικές θέσεις σε εταιρείες στον χώρο της πιστοποίησης τροφίμων και βιολογικών προϊόντων για πάνω από δεκατέσσερα χρόνια.
Είμαι ιδρυτικό μέλος & επικεφαλής της Οpen Farm, ενός δικτύου επισκέψιμων αγροκτημάτων με εξωστρεφείς και καινοτόμους Έλληνες παραγωγούς, αναπτύσσοντας υπηρεσίες εκπαίδευσης, δικτύωσης, προβολής, εμπορίας προϊόντων, αλλά κι αγροτουριστικής εμπειρίας.
Είμαι διαπιστευμένος εκπαιδευτής ενηλίκων από το 2003 (ΕΟΠΕΕΠ), με περισσότερες από 3000 ώρες διδασκαλίας σε εκπαιδευτικά προγράμματα κατάρτισης (θέματα Αγροτικής Παραγωγής & Περιβαλλοντικής κατεύθυνσης, Βιολογική & Αναγεννητική Γεωργία, Αγροοικολογιά , Αστική γεωργία).
Συμμετείχα στην συγγραφή των βιβλίων: «Βιολογική Καλλιέργεια Ελιάς» (Εκδόσεις Σταμούλη, 2010) και «Τεχνικές Καλλιέργειας με παραδοσιακές και βιολογικές μεθόδους-από την θεωρία στην πρακτική εφαρμογή» (ΚΕΘΕΑ, 2013), καθώς και του εκπαιδευτικού υλικού στη θεματική ενότητα «Βιολογικά Προϊόντα – Παραγωγή – Πιστοποίηση – Διάθεση» για τα Κέντρα δια βίου μάθησης (ΕΑΠ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ – Κέντρο Δια Βίου Μάθησης, 2014).
Είμαι μέλος του ΓΕΩΤΕΕ και του Αγροοικολογικού Δικτύου Ελλάδος.

Συνιδρυτής της ψηφιακής κοινότητας καταναλωτών εστίασης ask4food.gr, της εταιρείας σχεδιασμού επιτραπέζιων παιχνιδιών No Ordinary Games και του δικτύου των ανοιχτών αγροκτημάτων open farm. Εξωτερικός συνεργάτης της ΚοινΣεπ knowl, που δραστηριοποιείται στον χώρο της μη τυπικής εκπαίδευσης και της Δια Βίου μάθησης.
Σε μια προηγούμενη ζωή εργάστηκε στην διαδικτυακή επικοινωνία, σχεδιάζοντας υπηρεσίες για την ενημέρωση γύρω από τον αθλητισμό καθώς και διαγωνισμούς αθλητικών προβλέψεων.

Ιδρυτής των Aephoria.net, Blue Growth, elculture.gr, Breakthe Chain, Uberness, Elc Productions, Open Farm
Growth Hacker.
Ιδρυτής των Aephoria.net, Blue Growth, elculture.gr, Breakthe Chain, Uberness, Open Farm

Σταθερός συνεργάτης πολλαπλών χρήσεων και συνταξιδιώτης του Openfarm από το 2021
Τον βρήκαμε από νωρίς και μπάρκαρε με τη θέλησή του.
Δηλώνει ηθοποιός, χομπίστας μουσικός, μπαμπάς και μπακάλης

Άνθρωπος της περιπέτειας και των εμπειριών, έχει δουλέψει στο χώρο της τέχνης, του design, του τουρισμού αλλα και του digital marketing. Φέρει πολυδιάστατη εμπειρία που συνδυάζει το μάρκετινγκ, το project management, τις πωλήσεις αλλά και την δημιουργία εμπειριών. Έχει ζήσει και εργαστεί σε Βρυξέλλες και Παρίσι και θεωρεί τον εαυτό της πολίτη του κόσμου. Σπούδασε Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνεχίζει να εξελίσσεται με σεμινάρια. Πιστεύει στη δύναμη της δημιουργικότητας και της πολυδιάστατης σκέψης, στόχος της είναι να συνδυάζει τις διαφορετικές εμπειρίες που έχει αποκτήσει για να προσφέρει μοναδικές λύσεις και αξέχαστες στιγμές στους πελάτες της. Λατρεύει τα ταξίδια, είτε σε μακρινούς εξωτικούς προορισμούς είτε σε μικρά, ανεξερεύνητα νησιά.
evi@openfarm.gr

Ως φοιτήτρια γεωπονικής προσπάθησε να βρει την γεωπονία και τον θαυμαστό κόσμο των φυτών καλλιεργώντας μέσα στην πόλη αλλά και εξορμώντας στην φύση της επαρχίας συλλέγοντας ντόπιες ποικιλίες, άγρια χόρτα, μανιτάρια και γνώσεις.
Ως πτυχιούχος γεωπόνος αφιέρωσε κάποια σημαντικά χρονιά στην ακαδημαϊκή και ερευνητική ανάπτυξη, αποκτώντας ειδίκευση στο περιβάλλον, στις κηπευτικές καλλιέργειες, στην εκπαίδευση και στην διοίκηση εμπίστων σχέσεων.
Ως λάτρης της μαγικής γεωπονίας είναι πλέον στα open farms γιατί βρήκε νόημα και έμπνευση στον χώρο της δράσης, στο αντικείμενο που λατρεύει, στην επαφή με τους ανθρώπους της πόλης και της υπαίθρου και όλα αυτά δουλεύοντας ανάμεσα σε υπέροχα τοπικά προϊόντα.
Κρατώντας ίσες αποστάσεις μεταξύ βουνού και θάλασσας (μισή Γιαννιώτισσα, μισή Κεφαλλονίτισσα γαρ), όταν δεν είναι εδώ, αναζητήστε την σε κάποια θάλασσα να ψαρεύει, ή σε κάποιο διασωσμένο πλατάνι δίπλα από κάποιο ποτάμι.

να βρίσκεται σε βουνά, ανθισμένους κάμπους και ποταμάκια.
Από μικρή λάτρευε την εξερεύνηση, να παρατηρεί τα φύλλα με μεγεθυντικό φακό και
να βρίσκεται σε βουνά, ανθισμένους κάμπους και ποταμάκια.
Γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά πέρασε ένα μεγάλο κομμάτι των παιδικών της χρόνων
σε ένα μικρό χωριουδάκι του Πάρνωνα ερχόμενη σε επαφή με κάθε είδους αγροτική
δραστηριότητα, από το να καλλιεργεί λαχανικά στο περιβόλι του παππού, να μαζεύει
κάθε πρωί τα αυγά από τις κότες και να βοηθάει στα κτήματα της οικογένειας.
Η αγάπη της για τη φύση, το περιβάλλον και τη γεωργία την ώθησε να ασχοληθεί με
τον μαγικό κόσμο των φυτών. Σπούδασε Γεωπόνος στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο
Αθηνών και έκανε το μεταπτυχιακό της στην Βιολογική καλλιέργεια και
Ολοκληρωμένη Διαχείριση. Απασχολείται ως ερευνήτρια σε διάφορα ευρωπαϊκά έργα
αλλά η μεγάλη της αδυναμία είναι η έρευνα πεδίου, καθότι λατρεύει την ύπαιθρο και
τους ανθρώπους της.
Λατρεύει τα ταξίδια και να οργώνει την ελληνική επαρχία, τον αγροτουρισμό και τον
εναλλακτικό τουρισμό γενικώς, να ανακαλύπτει συνέχεια τοπικά προϊόντα, αυτούς
τους μικρούς κρυμμένους θησαυρούς της ελληνικής γης και γαστρονομίας και να
γνωρίζει τους ανθρώπους πίσω από αυτά και την ιστορία τους.
Όπου πηγαίνει δοκιμάζει μέλια, τσίπουρα, κρασιά, μαρμελάδες, λάδια, βότανα, αγροτικά προϊόντακαι τοπική κουζίνα. Όνειρό της είναι η ανάδειξη των μικρών αυτών θησαυρών στο
ευρύτερο καταναλωτικό κοινό και η εκπαίδευση των καταναλωτών στο πώς
παράγεται ένα από τα σημαντικότερα αγαθά για τον άνθρωπο, δηλαδή, η τροφή μας.
Η συνεργασία της με το open farm ήρθε να κάνει αυτά τα όνειρα πραγματικότητα.
Όταν δεν την βρείτε στη δουλειά θα τη βρείτε είτε να πεζοπορεί, είτε μέσα σε ένα
αμάξι να ταξιδεύει στα πιο μικρά και άγνωστα χωριουδάκια της ελληνικής υπαίθρου.
vasok@openfarm.gr

O Σπήλιος Πέτζας γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Καλλιθέα και τη Νέα Σμύρνη. Από μικρός του άρεσε να παίζει με τα νερά και τα χώματα και ήταν αναπόφευκτο να γίνει Γεωπόνος!
Είναι απόφοιτος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με κατεύθυνση τη φυτική παραγωγή και ειδίκευση στην ανθοκομία και αρχιτεκτονική τοπίου. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του ασχολήθηκε εκτενώς με τη διαχείριση του αστικού περιβάλλοντος.
Έχει δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά από το 1997 στον τομέα της διαχείρισης έργων πρασίνου και πιο πρόσφατα με την περιβαλλοντική εκπαίδευση. Του αρέσει να σχεδιάζει και να δημιουργεί κήπους και πάρκα. Άλλωστε το σκάψιμο, το φύτεμα κι η επαφή με το χώμα, το νερό και τα φυτά αποτελούν και τώρα που μεγάλωσε αγαπημένες του ασχολίες.
Εκτός από κήπους του αρέσει να σχεδιάζει λογότυπα και έντυπα. Θεωρεί την οπτική επικοινωνία και το design ως αναπόσπαστο κομμάτι της δημιουργικής του έκφρασης.
Από 16 ετών δραστηριοποιείται ως εθελοντής σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, κυρίως στον τομέα της στήριξης ευπαθών ομάδων, με έμφαση στην ψυχοκοινωνική στήριξη παιδιών. Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου και ενεργός εθελοντής, επί σειρά ετών, της εθελοντικής οργάνωσης “Χαρούμενα Παιδιά-Χαρούμενα Νιάτα”.
Πιστεύει ότι ο εθελοντισμός και η αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο είναι τρόπος ζωής και έκφραση πολιτισμού.
Έχει διατελέσει μέλος πολιτιστικών ομάδων (θέατρο, ραδιόφωνο, περιοδικά) και ομάδων κοινωνικής παρέμβασης.

H Μαρίνα Καβαλλιεράκη γεννήθηκε στην Αθήνα και κατάγεται από τα Χανιά. Είναι απόφοιτος του τμήματος Γαλλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Bourgogne και της αρέσει να δημιουργεί με τα παιδιά για τα παιδιά, παραμύθια και στη συνέχεια να τα ζωντανεύει με ήχους, εικόνες και χειροτεχνίες. Γιατί από μικρή αυτό το “Μια φορά και έναν καιρό” της φαινόταν μαγικό. Εργάστηκε για δεκαοκτώ χρόνια στον Οργανισμό « Το Χαμόγελο του Παιδιού» ως υπεύθυνη εκπαιδευτικών και περιβαλλοντικών δράσεων. Της αρέσει να ταξιδεύει μέσα από τις συνταγές γιατί τα προϊόντα της γης οι ιστορίες πίσω από αυτά είναι η μεγάλη της αδυναμία. Είναι επίσης πιστοποιημένο στέλεχος Πολιτιστικού και Θεματικού Τουρισμού και μέσα από το γραφείο εναλλακτικού τουρισμού Vouryia, σχεδιάζει βιωματικές δράσεις για μικρούς και μεγάλους με στόχο να γνωρίσουν τη γαστρονομία και τις τοπικές παραδόσεις της Κρήτης αλλά και της περιοχής των Μεσογείων όπου και κατοικεί. Άλλωστε είναι αλήθεια πώς μέσα από το φαγητό αντιλαμβάνεται κανείς αμέτρητες πληροφορίες για τους ανθρώπους, τον πολιτισμό και την κουλτούρα τους. Το ταξίδι λοιπόν συνεχίζεται ανάμεσα σε συκεώνες, αμπελώνες, φυτείες φιστικιού́ και πευκοδάση τα οποία δημιουργούν έναν γοητευτικό́ χάρτη αγροτουρισμού στην Ανατολική Αττική.

Ξεκίνησε την σταδιοδρομία της το 1995, σε εργαστήριο φαρμακείου παρασκευάζοντας ομοιοπαθητικά φάρμακα και σκευάσματα αιθέριων ελαίων και φυτοθεραπείας.
Εργάστηκε στην εταιρεία Apivita για πάνω από είκοσι χρόνια ως Phytotherapy & Aromatherapy trainer manager και ήταν υπεύθυνη για την οργάνωση, δημιουργία υλικού και πραγματοποίηση της Ακαδημίας αρωματοθεραπείας – βοτανολογίας.
Εμπνευσμένη από την φιλοσοφία των αρωματικών φυτών για έναν πιο φυσικό και ισορροπημένο τρόπο ζωής και με τη μεγάλη αγάπη της προς τη φύση, επέκτεινε τις γνώσεις της με πολυετή εκπαίδευση, έχοντας παρακολουθήσει μαθήματα Ομοιοπαθητικής από τον Γιώργο Βυθούλκα, Αρωματοθεραπείας στο West Coast Canada και στον Ruben Bartolo με πρακτική εξάσκηση στη κλινική του, στη MDINA της Μάλτας, αρωματοθεραπείας και Βοτανολογίας στην Νature Health London, Αρωματοθεραπείας και Βιομηχανία των Αιθέριων Ελαίων -Lydia Bosson. Το 2015 αποφοίτησε από το Dominion Herbal College, Canada από το οποίο πιστοποιήθηκε ως βοτανολόγος και το 2018 συνέχισε τις γνώσεις της στην αρωματοθεραπεία στο Oxford learning College. Το 2017-2018 παρακολούθησε τα μαθήματα “Σχολή λόγου” στο ωδείο Αθηνών με εισηγητή τον Κωστή Σφυρικίδη.
Επιλέγει να ταξιδεύει σε μέρη της Ελλάδας και να καταγράφει τις παραδοσιακές συνταγές των Ελληνικών βοτάνων με σκοπό τη δημιουργία συλλογής πολύτιμων παραδοσιακών συνταγών.
Σήμερα, συνεχίζει τις γνώσεις της στο TEA & HERBAL ASSOSIATION OF CANADA για την απόκτηση του τίτλου TAC TEA SOMMELIER. Συγχρόνως συνεχίζει να μεταδίδει το σεβασμό και τις γνώσεις του κόσμου των αρωματικών φυτών, ανεξάρτητα αλλά και σε συνεργασία με φορείς που μοιράζονται το πάθος και το σεβασμό προς τη φύση. Παραδίδει σεμινάρια σε ενήλικες, παιδιά και οργανώνει ημερίδες, δραστηριότητες και εκπαιδευτικές εκδρομές σε μέρη της Ελλάδας με βοτανικό ενδιαφέρον και αξιόλογη γεωφυσική ποικιλομορφία. Αποτελεί μέλος της ομάδας Open Farm στο κομμάτι βιωματικής περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με εξειδίκευση στη βοτανολογία και στη δημιουργία βοτανόκηπων. Παράλληλα είναι αρχισυντάκτρια και δημιουργός στο thalli magazine, μια ηλεκτρονική πλατφόρμα αφιερωμένη στη βοτανολογία, τα αιθέρια έλαια και την αρωματοθεραπεία και συντάκτρια στο ηλεκτρονικό περιοδικό τέχνης και πολιτισμού elculture για τη στήλη Plant stories:
https://www.elculture.gr/blog/category/elcBlog/plant-stories/
Παιδαγωγική Εμπειρία:
- 2021 έως Σήμερα
Open Farm
120 ώρες με θέμα τη βοτανολογία στα Ιδιωτικά σχολεία, Αμερικάνικο κολέγιο, Σχολή Μωραίτη και εκπαιδευτήρια Δούκα. - 2010 έως Σήμερα
Σεμινάρια εκπαίδευσης σε διάφορους φορείς για ενήλικες και παιδιά 2000 ώρες με θέμα την βοτανολογία και την αρωματοθεραπεία

Η Βάσω είναι Γεωπόνος MSc με ειδίκευση στην Αστική Γεωργία.
Μιλάει δημόσια για Αγροοικολογία, Ενσυνείδητη Διατροφή και Υπεύθυνη Κατανάλωση.
Πρόσφατα, δημιούργησε την πρωτοβουλία Mindful Eating Hellas με σκοπό να εμπνεύσει ενήλικες καιπαιδιά προκειμένου να δημιουργήσουν τη δική τους Διατροφική Επανάσταση.
Έχει συμμετάσχει σε δεκάδες ευρωπαϊκά έργα όπως επίσης, στην ομάδα εστίασης του ΕλληνικούΑνεξάρτητου Διαλόγου στα πλαίσια της Συνόδου του ΟΗΕ για τα Διατροφικά Συστήματα (2021).
Είναι μέλος του Αγροοικολογικού Δικτύου Ελλάδας, αρθρογραφεί για θέματα διατροφικής κουλτούραςσε ψηφιακά μέσα μαζικής ενημέρωσης και συνεργάζεται επαγγελματικά με την ομάδα του ΔικτύουΑνοιχτών Επισκέψιμων Αγροκτημάτων Open Farm.
Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την ορειβασία και ανακαλύπτει ξεχωριστούς γαστρονομικούςπροορισμούς σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Η Άννα Σκούρτη είναι Μεταδιδακτορική ερευνήτρια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής, Εργαστήριο Γεωργικής Ζωολογίας & Εντομολογίας).
Ολοκλήρωσε τις διδακτορικές σπουδές στο ίδιο τμήμα με πλήρη Κρατική Υποτροφία (ΙΚΥ).
Το βασικό πτυχίο της είναι από το Τμήμα Φυτικής Παραγωγής του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Καλαμάτας. Τον μεταπτυχιακό της τίτλο κατέκτησε από το πρόγραμμα «Γεωργία και Περιβάλλον» του Τμήματος Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Λέσβος.
Επιπλέον κατέχει τίτλο εκπαιδευτικής επάρκειας καθώς έχει ολοκληρώσει το Ετήσιο Πρόγραμμα Παιδαγωγικής Κατάρτισης (ΕΠΠΑΙΚ) της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ).
Έχει διδακτική εμπειρία ως επικουρικό διδακτικό έργο στο ΓΠΑ, έχει εργαστεί ως εκπαιδευτικός στο ΔΙΕΚ της Βέροιας και στο ΕΠΑΛ του Αλιβερίου και έχει δώσει διαλέξεις σε προγράμματα κατάρτισης για νέους αγρότες και επιστήμονες.
Επιπλέον, η Άννα Σκούρτη έχει εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα ως Υπεύθυνη Εκτροφής (μαζικής παραγωγής) σε εργαστήρια αναπαραγωγής ωφέλιμων εντόμων και ακάρεων και ως ιδιώτης συνεργάτης στην «Ετήσια Γεωργική Στατιστική Έρευνα» της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).
Το 2022 της απονεμήθηκε το Βραβείο «2022 Travel Award» από το έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό “Insects” και το 2019 το 1ο Βραβείο του «2ου Διαγωνισμού Επιχειρηματικής Ιδέας του ΓΠΑ» από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η αγάπη για την εξωτερική και εσωτερική φύση τον ώθησε να φοιτήσει στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και να παρακολουθήσει μεταξύ άλλων, εργαστήρια αειφορικού σχεδιασμού (όπως το Permaculture Design Course). Παράλληλα εξασκεί τη θεραπευτική τέχνη του Pranic Healing και άλλες τεχνικές ευεξίας.
Έχοντας εργαστεί σε κηποτεχνικές εταιρείες, σήμερα αυτοαπασχολείται κατασκευάζοντας έργα πράσινου, με ιδιαίτερη τάση στην παραγωγή τροφής σε μπαλκόνια και κήπους.
Επιπλέον δραστηριότητα έχει ως πρόεδρος της Κοιν.Σ.Επ Cosmicφ με αντικείμενο εργαστήρια κηπουρικής σε σχολεία και δράσεις ευ ζην.
Κάποια από τα προσωπικά ενδιαφέροντα, τα κρουστά και η αναρρίχηση.
Με την Open Farm έχει τη χαρά να συνεργάζεται ως εισηγητής σε εργαστήρια περιβαλλοντικής και διατροφικής ευαισθητοποίησης.

Αν δεν τον βρεις εκεί θα είναι σε κάποια βουνοκορφή. Ιδρωμένος, αλλά πολύ χαρούμενος!
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Χαϊδάρι. Είμαι απόφοιτος του τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και δεν ήξερα από μικρός ότι θέλω να γίνω γεωπόνος, αν και όλα τα παιδικά καλοκαίρια τα πέρασα στο μποστάνι της γιαγιάς και του παππού.
Σε όλη την παιδική και εφηβική ηλικία ήμουν ενεργό μέλος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων. Εκεί έμαθα να ζω μαζί με την φύση, να αφήνω έναν χώρο καλύτερο απ’ ό, τι τον βρήκα και πως ο ύπνος στο αντίσκηνο με βροχή δεν είναι τόσο κακός όσο ακούγεται.
Στην ενήλικη ζωή εργάστηκα στις λαϊκές αγορές, σε φυτώριο, στην κατασκευή και συντήρηση κήπων και ως τεχνικός Ποιοτικού Ελέγχου σε εργοστάσιο παραγωγής σοκολάτας (Όχι! Δεν είναι όπως στην γνωστή ταινία).
hello@openfarm.gr


Μεγάλωσα στην Αίγινα και λατρεύω τη θάλασσα και τους κήπους, τα χρώματα, τα βότανα και τα βουνά. Για περισσότερα από 20 χρόνια σχεδιάζω για έντυπα, ψηφιακά, λιανικά και εκθέσεις, αλλά η εικονογράφηση είναι η αγαπημένη μου παιδική χαρά. Το μότο μου είναι «Δηλώστε έμπνευση και εξελίσσεστε σε όλη τη δημιουργία», ό,τι κι αν είναι αυτό που δημιουργούμε, είτε είναι άνθρωποι, σχέσεις, τέχνη, φαγητό, γνώση κ.λπ.
hello@openfarm.gr