Tο Σάββατο 27 Απριλίου, εκπρόσωποι ευρωπαϊκών θεσμικών φορέων, εμπειρογνώμονες, στελέχη του ΥπΑΑΤ, γεωτεχνικοί κ.α., μαζί με εκπροσώπους της διοίκησης και στελέχη της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και της NEUROPUBLIC S.A.πραγματοποίησαν επίσκεψη γνωριμίας με την ευφυή γεωργία & το σύστημα gaiasense σε ελαιώνα της Ένωσης Μεσσηνίας και στο Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Οι δράσεις υλοποιούνται στο πλαίσιο της δράσης “Open Smart Farms” του προγράμματος #CAP4Food «Βιώσιμοι γεωργικοί τομείς για βιώσιμα τρόφιμα», το οποίο υλοποιεί η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, σε συνεργασία με το Open Farm, με τη στήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Κατά την επίσκεψη στον ελαιώνα, στελέχη των εταιρειών GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και NEUROPUBLIC ανέλυσαν τον τρόπο ψηφιακής καταγραφής σημαντικών δεδομένων, σε σχέση με την ατμόσφαιρα, το έδαφος και το φυτό, που σχετίζονται με τις πρακτικές ορθής καλλιέργειας, οι οποίες έχουν υιοθετηθεί με την υποστήριξη της ευφυούς γεωργίας.
Ο ελαιοπαραγωγός κ. Παγάνης περιέγραψε τόσο την εφαρμογή gaiasense app, που χρησιμοποιεί στο κινητό όσο και τη λειτουργία του αγρομετεωρολογικού σταθμού και τους τρόπους με τους οποίους έχει ωφεληθεί σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας και της καλλιεργητικής φροντίδας του ελαιώνα του, παρατηρώντας τα δεδομένα που καταγράφονται και λαμβάνοντας εξειδικευμένες συμβουλές.
Στη συνέχεια, ακoλούθησε επσκεψη στο Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, όπου πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις για το έργο και τις πρωτοβουλίες του εργαστηρίου όσον αφορά στην ενίσχυση της ποιότητας του ελαιολάδου από τον Διευθυντή του, Καθηγητή του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Βασίλη Δημόπουλο και την υπεύθυνη ποιότητας και επικοινωνίας του Εργαστηρίου κ. Άννα Μηλιώνη, καθώς και παρουσιάσεις και ανταλλαγή απόψεων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της γεωργίας, παρουσία του Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Στάθη Αναστασόπουλου. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με γευσιγνωσία εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου της περιοχής.
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε μία ημέρα μετά την ολοκλήρωση του 10ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας που διοργάνωσε η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ στην Καλαμάτα.