
Μια νέα εμπειρία ελληνικής γαστρονομίας και πολιτισμού
Στην καρδιά του ελληνικού πολιτισμού η γαστρονομία δεν είναι απλώς διατροφή, αλλά μια τελετουργία, μια φιλοσοφία, μια ζωντανή σύνδεση με το παρελθόν και το μέλλον.
Το Plato’s plate γεννήθηκε από αυτή την ιδέα: να αναδείξει την ελληνική γαστρονομική κληρονομιά, ενώ ταυτόχρονα την επαναπροσδιορίζει μέσα από σύγχρονες τεχνικές και βιωματικές εμπειρίες. Εμπνευσμένο από τις απαρχές της στην μυθική ομηρική και την φιλοσοφική αρχαία Ελλάδα, όπου η φιλοσοφία συνδέεται με την καθημερινή ζωή, το Plato’s Plate προτείνει ένα ταξίδι γεύσεων που βασίζεται στον πλούτο της ελληνικής γης και την σοφία της ελληνικής παράδοσης, και την αναζητά μέσα από την τέχνη της μαγειρικής.
Το Plato’s plate γεννήθηκε από αυτή την ιδέα: να αναδείξει την ελληνική γαστρονομική κληρονομιά, ενώ ταυτόχρονα την επαναπροσδιορίζει μέσα από σύγχρονες τεχνικές και βιωματικές εμπειρίες. Εμπνευσμένο από τις απαρχές της στην μυθική ομηρική και την φιλοσοφική αρχαία Ελλάδα, όπου η φιλοσοφία συνδέεται με την καθημερινή ζωή, το Plato’s Plate προτείνει ένα ταξίδι γεύσεων που βασίζεται στον πλούτο της ελληνικής γης και την σοφία της ελληνικής παράδοσης, και την αναζητά μέσα από την τέχνη της μαγειρικής.
Στόχος του είναι να φέρει στο προσκήνιο τις αυθεντικές ελληνικές γεύσεις, προσαρμοσμένες στις σύγχρονες απαιτήσεις για υγιεινή, βιωσιμότητα και πρωτοτυπία.
Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της Διατοπικής Συνεργασίας LEADER/CLLD «Γεύσεις Ελλήνων εκλεκτές ΙΙ: Ελληνικός γαστρονομικός πολιτισμός» του ΠΑΑ 2014-2020, από 23 εταίρους – συνεργαζόμενες περιοχές της χώρας.
Η προσπάθεια ξεκινά με έναν Μήνα γαστρονομικού πολιτισμού, μια σειρά δράσεων τον Μάη του 2025, στην Κεντρική Αγορά Τροφίμων Αθηνών (Ρέντη) – Αγορά του καταναλωτή, το σημείο συνάντησης των ελληνικών προϊόντων.
▶ ΕΚΘΕΣΗ
Πρόκειται για μια έκθεση διάρκειας τριών εβδομάδων (Μάιος 2025), με την συμμετοχή των περιοχών των εταίρων.
Θα υπάρχει ενημερωτικό υλικό για την ελληνική γαστρονομία σε έντυπη και ψηφιακή μορφή, ενημερώσεις των επισκεπτών για τις περιοχές και την γαστρονομική τους ταυτότητα και γευστικά κεράσματα.
Θα υπάρχει ενημερωτικό υλικό για την ελληνική γαστρονομία σε έντυπη και ψηφιακή μορφή, ενημερώσεις των επισκεπτών για τις περιοχές και την γαστρονομική τους ταυτότητα και γευστικά κεράσματα.
▶ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Κάθε σαββατοκύριακο του Μάη, στον χώρο του Open Farm Agora θα υπάρχει παρουσίαση επιλεγμένων τιμώμενων περιοχών, γαστρονομικά “events”, μαθήματα γευσιγνωσίας και εργαστήρια, μαθήματα μαγειρικής, συμπόσια και γευστικές δοκιμές, ενώ οι δράσεις θα πλαισιωθούν από μουσικές εκδηλώσεις και αφιερώματα.
Βρείτε ΕΔΩ τα προφίλ και μάθετε περισσότερα για τους παραγωγούς και τα προϊόντα που συμμετέχουν στο “Plato’s plate|Μήνας γαστρονομικού πολιτισμού”.
▶ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Παράλληλα με το κλείσιμο της Έκθεσης, στις 30-31 Μαΐου 2025 θα διοργανωθεί διήμερο συνέδριο στον συνεδριακό χώρο εντός της Κεντρικής Αγοράς Τροφίμων Αθήνας, αφιερωμένο στην ανάδειξή της γαστρονομικής κληρονομιάς της Ελλάδας.
Θεματολογία του ο πλούτος της ελληνικής υπαίθρου, οι προοπτικές των τοπικών εκλεκτών αγροδιατροφικών προϊόντων και η ενίσχυση της σύνδεσής τους με την γαστρονομία, την σύγχρονη επιχειρηματικότητα, καινοτομία και εξωστρέφεια, η ταυτότητα των περιοχών και η ένταξη του πολιτισμού της γεύσης στον τουρισμό.
Θεματολογία του ο πλούτος της ελληνικής υπαίθρου, οι προοπτικές των τοπικών εκλεκτών αγροδιατροφικών προϊόντων και η ενίσχυση της σύνδεσής τους με την γαστρονομία, την σύγχρονη επιχειρηματικότητα, καινοτομία και εξωστρέφεια, η ταυτότητα των περιοχών και η ένταξη του πολιτισμού της γεύσης στον τουρισμό.
Παράλληλα θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του έργου και των δικτυώσεων–συνεργασιών που επιτεύχθηκαν, με την προβολή καλών πρακτικών βιώσιμης ανάπτυξης.