Myrovolos Organics – Κάπαρη
Γνωρίστε τους παραγωγούς και μάθετε για την πραγματική αξία των προϊόντων
Χίος Βρείτε το προϊόν στο :
Η κάπαρη
του Ορέστη Δαβία
Ερευνητή – Βιολόγου / συνεργάτης Med Culture
Ένα από τα ωραιότερα λουλούδια της ελληνικής φύσης είναι εκείνο της κάπαρης που χαρίζει χρώμα στα ξεροχώραφα του νότου, την εποχή μάλιστα του θέρους, που το ‘χουν περισσότερο από ποτέ ανάγκη.
Ζει μονάχα για μια μέρα, αλλά με την θαυμάσια αντίθεση ανάμεσα στα ολόλευκα πέταλα και τους ιώδεις στήμονες ξαφνιάζει ευχάριστα όσους τριγυρνούν ρεμβάζοντας σε πετρότοπους και σε παραθαλάσσια μέρη.
Νωρίτερα, από τα μέσα της άνοιξης και μετά, οι αγκαθωτοί βλαστοί του θάμνου της κάπαρης είναι γεμάτοι με μπουμπούκια, τα οποία οι περισσότεροι τα γνωρίζουμε μόνο στη εμπορεύσιμη κατάστασή τους, συντηρημένα δηλαδή στην άλμη ή σε ξίδι.
Οι γευστικές χάρες τους αξιοποιούνται ιδιαιτέρως στα νησιά του Αιγαίου όπου νοστιμίζουν σαλάτες και σάλτσες, ενώ στη Σαντορίνη επινοήθηκε ο εξαιρετικός συνδυασμός τους με φάβα. Σε κάποια από τα Δωδεκάνησα οι νοικοκυρές επιμένουν ακόμα να μαζεύουν τα τρυφερά βλαστάρια, τα σχεδόν κυκλικά φύλλα, αλλά και τους μακρόστενους καρπούς που μεστώνουν όταν πια τελειώνουν οι μεγάλες ζέστες και τα κάνουν τουρσί για το χειμώνα.
Η συνήθεια του να μαζεύεται η κάπαρη και να χρησιμοποιείται ως ορεκτικό άρτυμα είναι πανάρχαια στα μέρη μας. Ήταν μάλιστα τέτοια η αγάπη των Αθηναίων για την κάπαρη που ο ιδρυτής της Στωικής Σχολής Ζήνων ο Κιτιεύς έπαιρνε όρκο στ’ όνομά της.
Στα χρόνια της ρωμαϊκής ακμής η ζήτηση για κάπαρη έφτασε σε τέτοιο σημείο που αναπτύχθηκε κλάδος ολόκληρος της βιοτεχνίας με αποκλειστικό αντικείμενο την συλλογή, επεξεργασία και εμπορία της. Κι αυτό παρότι η άρχουσα τάξη την περιφρονούσε εξαιτίας της πολύ δυνατής για τον εξευγενισμένο (;) ουρανίσκο της γεύσης, αλλά και επειδή απλούστατα, λόγω αφθονίας, είχε πάντοτε χαμηλή τιμή.
Οι έμποροι πάντως εν τέλει σκαρφίστηκαν ένα τρόπο για να μη χάνουν πελάτες απ’ τα ανώτερα στρώματα: περνούσαν την κάπαρη από χάλκινα κόσκινα ώστε να διαχωρίζεται σε κατηγορίες ανάλογα με το μέγεθος για να διακινούν έτσι μέχρι και κάπαρη πολυτελείας. «Όσο πιο μικρή, τόσο νοστιμότερη και δαπανηρή» ήταν ο κανόνας που θέσπισε μια σπάταλη εποχή, ο οποίος μάλιστα παραμένει απαράλλαχτος μέχρι σήμερα σε κάποιες μεσογειακές χώρες που εμπορεύονται την καλλιεργημένη κάπαρη. Στην Ελλάδα τέτοια διάκριση δεν υπήρξε ποτέ καθώς η κάπαρη που καταναλώναμε μέχρι χθες ήταν σχεδόν αποκλειστικά προϊόν άγριας συλλογής.
ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ
Οι παρεχόμενες πληροφορίες έχουν σκοπό τη γενική ενημέρωση και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή ή θεραπεία. Να ζητείται πάντα ιατρική συμβουλή πριν από τη χρήση. Σε καμία περίπτωση να μην παραμελείται ή καθυστερείται η αναζήτηση ιατρικής συμβουλής λόγω των πληροφοριών που παρέχονται παραπάνω.